Következő Mérkőzés

Hamarosan...

Számláló

free hit counter
 

A brazil labdarúgó-válogatott Brazília nemzeti labdarúgó csapata, amelyet a Brazil Labdarúgó-szövetség irányít (portugálul:Confederação Brasileira de Futebol). A brazilok "seleção" néven tesznek említést a válogatottról, aminek jelentése: "válogatás", "választék". A Brazil Labdarúgó-szövetséget 1914-ben alapították és 1923-ban lett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagja.

Brazília a labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb válogatottja öt világbajnoki címmel és egyedüliként a világon, eddig az összes világbajnokságon részt vett. (18 alkalom) Mindemellett háromszoros Konföderációs kupa és nyolcszoros Copa América győztesek.
A nemzeti válogatott 1914-ben alakult meg és első mérkőzését az angol Exeter City F.C. klubcsapat ellen játszotta (a brazilok 2–0-ra nyertek). A kezdeti időszakban a csapat nem brillírozott, részben a viták miatt, ami a profi futball bevezetését övezte Braziliában, amelyek abban is megakadályozták a Brazil Labdarúgó Szövetséget (Confederação Brasileira de Futebol, CBF) hogy a legjobb összeállítású csapatot állítsa ki. A São Paulo állam és Rio de Janeiro állam közti vita például azt eredményezte, hogy vagy az egyik, vagy a másik állam állíthatta ki a nemzeti csapatot. Többek közt ennek következtében a csapat már az első körben elvérzett az 1930-as és az 1934-es vb-ken. 1938-ban azonban eljött az igazság pillanata: Brazília harmadik lett és Leonidas da Silva a világbajnokság történetében először ért el négy rúgott gólt.

A világ legsikeresebb nemzeti tizenegye, amely öt világbajnoki címet tudhat a magáénak, utoljára a 2002-es foci VB-t nyerték meg. A futballról közmondássá vált: "Az angolok felfedezték, a brazilok pedig tökéletesítették."

Brazília az egyetlen csapat, amely valamennyi világbajnokságon részt vett, és az első, amely ötször nyerte el a győztes címét (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Kétszer nyertek ezüstérmet (1950, 1998) és kétszer lettek harmadikok (1938, 1978).
A második világháború utáni első vb-t Brazília rendezte 1950-ben, és azóta nem is volt újra rendező. Ez a vb különleges volt abból a szempontból, hogy nem volt döntő, hanem ehelyett négycsapatos körmérkőzést rendeztek. Az új szabály ellenére mégis a Brazília-Uruguay mérkőzés vált a nem hivatalos döntővé. A Rio de Janeiro-i Maracanã stadionban rendezték 199 854 néző előtt. Brazíliának nem volt szüksége többre, mint egy döntetlen ahhoz, hogy világbajnok legyen, 1–0-s vezetés után mégis 1–2-re veszített; a meccset azóta Dél-Amerikában "Maracanazo" néven emlegetik.
Az első aranyéremre 1958-ig kellett várni. Az akkor nagyon erősnek tekintett Szovjetunió, majd Wales és Franciaország legyőzése után, a mindössze 17 éves Pelé vezényletével játszó brazilok a döntőben 5–2-re kivégezték a házigazda Svédországot. Ezzel Brazília lett az első olyan válogatott, amely saját kontinensén kívül rendezett világbajnokságot tudott nyerni. A vb idején sokat emlegették, hogy a csapat edzője, Vicente Feola gyakran elszunyókál az edzések közben, sőt a meccseken is néha becsukja a szemét, ami azt az érzetet kelti, hogy akkor is alszik. A pletykák szerint ilyen alkalmakkor a legendás középpályás, Didi vette át a csapat vezényletét.
Az 1962-es vilégbajnokság sztárjátékosa – különösen Pelé sérülése után – Garrincha, győztese pedig ismét Brazília lett. Az 1966-os vb-n a brazil csapat története legrosszabb teljesítményét nyújtotta, miután a felkészülést politikai befolyásolás és a brazil csapatok közti vetékedés nehezítette a kerethelyekért. A felkészülési időszak utolsó hónapjaiban Vicente Feolának nem kevesebb, mint 46 játékossal kellett dolgoznia, pedig csak 22-t vihetett Angliába. A következő, Mexikóban rendezett vb azonban ismét Brazíliáé volt. A minden idők legjobbjának tekintett csapat állt össze. Ez volt Pelé utolsó vb-döntője, ebben a csapatban játszott Carlos Alberto, Jairzinho, Tostão, Gérson és Rivelino. Miután harmadszor nyerte el, Brazília örökre megtarthatta a kupát. (A trófeát azonban 1983-ban ellopták, és sohasem került elő.)

Videóajánló

Hét képe!

Hamarosan...

Szavaz